От месец май България ще има само два работещи такива изтребители

"Имам воля, ще отделя средства въпреки проблемите, които имаме с бюджета – обещал съм, дал съм дума, че ще отделя средства за ремонта на четири от тези изтребители". Това обяви министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БГНЕС.

Още по темата

 

Командирът на ВСС генерал–майор Румен Радев предупреди вече, че от месец май България ще има само два работещи изтребителя МиГ-29. Николай Ненчев каза, че е имал няколко срещи с него.

 

"Имаме готовност да стартираме незабавно, зависи и от нашите партньори и от готовността на останалите пет страни, които ще участват", коментира министъра въпрос за изграждането на център на НАТО в София.

 

Той посочи, че центърът ще бъде в София, 40 човека ще работят в него, а вариантите по отношение на финансиране са няколко.

 

"Първият е всяка една от страните да поеме разходите за хората, които участват и така ние ще поемем разходите за 20-те българи. Разходи, които така или иначе правим, защото ще бъдат от Министерство на отбраната. Другият вариант е цялата тази сума да бъде поета от НАТО и този вариант се обсъжда", коментира Ненчев.

 

Според него вероятно ще бъде възприет вариантът всяка страна да покрива разходите за хората, с които ще участва. Ненчев предположи, че центърът на НАТО у нас ще бъде готов през април или май, но не даде повече подробности.

 

Министърътъ на отбраната е коментирал и недостигащите средства за МО по време на заседанието на военната комисия. 

 

"Това, което премиерът обеща, е една част от тези средства да постъпи от продажбата на имоти с отпаднала необходимост", каза Ненчев. Той обаче уточни, че това много го безпокои, защото би искал МО да се занимава със своята основна съществена дейност, а не да се превръща в брокер на недвижими имоти.