Протестиращите искат отпадане на санкциите срещу Русия и строежът на "Южен поток" през България

Над 400 души във Варна се включиха в граждански протест срещу войната в Украйна. Пред Областната администрация в морския град те скандираха „Искаме мир“, „България“, „Не на санкциите, да на „Южен поток“. Протестът, организиран от  БСП, премина под надслов „Не на войната“.  

 

Гражданите подкрепиха с подписите си позиция до премиера Бойко Борисов, в която настояват правителството да предприеме незабавни мерки за гарантиране сигурността на българите в Украйна, българската държава да съдейства пред всички международни институции за премахване на икономическите санкции спрямо Русия, защото те се отразяват негативно върху  икономика ни, особено върху туризма във Варна.

 

 

В позицията се настоява още да бъдат положени всички международни усилия  Русия да преразгледа решението си за промяна на трасето на „Южен поток“ и газопроводът да преминава през България, защото ползите за страната ни и Европейския съюз от това са безспорни. 

 

След това шествието премина през централните варненски улици до сградата на Община Варна. Там участниците в протеста поставиха български национални флагчета сред цветята  в градинката пред сградата и почетоха с едноминутно мълчания жертвите на войната в Украйна.