Освен по показател "мътност“, в момента водата няма други отклонения от здравните норми

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова разпореди ВиК-Шумен да осигури чиста питейна вода за всички детски градини и за болницата в града за своя сметка. Организацията по доставката на вода трябва да започне още тази вечер.

 

Шумен се снабдява с питейна вода от язовир "Тича", но при строителството му не е било предвидено изграждането на пречиствателна станция за питейни води. 

 

Водата за града се обеззаразява съгласно действащите стандарти, за да е безопасна за здравето. Освен по показател "мътност“, в момента водата няма други отклонения от здравните норми. Показателите се следят и се очаква до 2-3 седмици мътността да влезе в норма.

 

МРРБ предвижда 400 000 лв. от бюджета за 2015 г. да отидат за изготвяне на проект за пречиствателна станция в Шумен. Ведомството ще настоява строителството й да бъде реализирано в програмния период 2014-2020.

 

През последните 10 години качеството на водата в Шумен периодично е с повишена мътност в резултат на обилни дъждове и пролетното снеготопене. Това го показват и множеството сигнали в рубриката "Моята новина”, които постъпват от зрители на Нова за състоянието на водата в града.