В училището има 1600 деца, но част от тях дори не говорят добре български език

 

СОУ  „Найден Геров” в Столипиново  се прочу напоследък покрай депутатката Анна Баракова, която преподаваше там биология. Там в момента учат 1600 деца. Някой от тях обаче са неграмотни, други – почти не влизат в час. 

 

„Колегите ми  са апостоли и герои, те разчитат на единствено на 40 минути в час, за да изградят нещо, а след този час, децата отиват в махалата, където говорят на друг език”, коментира директорът на училището Васил Варвулев и добави: „Някои от децата ги наричаме „шарещи”, те идват по няколко дни на училище, след това не идват, ако влязат в първите часове, си тръгват преди края на учебния ден”. 

Още по темата

 

 Имам „3” по български език, защото не знам много български език, призна ученик в 9-ти клас. По „история” той е получил 4, но дори не знае кой е създал българската държава. 

 

За да привлекат учениците, в училище „Найден Геров” в Столипиново се опитват по- всякакъв начин да им осигурят комфорт. Сградата е ремонтирана,  имат  дори и фитнес зала, както и нова, модерна площадка за игра. А усилията дават резултат, защото и в това училище могат да се  похвалят с отличници.

 

„Нашите ученици си взимат зрелостните изпити и някой от тях продължават да учат висше образование”, похвали се Мариана Герджилова, която преподава история и цивилизация. „Искам да уча право в Пловдивския университет. Мечтата ми е да бъда адвокат”, сподели Седат Стоянов, който в момента е в 12-ти клас. 

 

За своите близо 1600 деца, училището получава от държавата близо 2 200 000  лева на година. Парите следват броя на децата – и знаещите, и незнаещите.  „Образованието все още не е приоритет на децата от квартала, това идва от семейството и рефлектира на обучението”, отбеляза директорът. 


 
Репортер: Йоана Иванова