Опозицията обяви протест, АБВ и ПФ блокираха гласуването, а Борисов намекна за оставка

 

Буря в парламента заради новия заем от 16 милиарда лева. Премиерът заплаши с оставка, част от коалиционните му партньори блокираха гласуването, а опозицията излезе на протест.

 

Патриотите и АБВ объркаха плановете на кабинета. С аргументите, че всичко отново става прибързано, без достатъчни обяснения и разяснения, партньорите обещаха да гласуват "въздържал се", ако се стигне до това днес.

 

Ако някой ми каже откъде да вземем 6 млрд. до края на годината, понеже аз не знам, ще предоставим на други тази възможност. И то още днес
- Бойко Борисов

Премиерът пък намекна за оставка, ако не ратифицират 16-те милиарда. Само Реформаторите застанаха до ГЕРБ, макар че зад камерите някои от тях признаха,че го правят с неохота. Гласуване в крайна сметка днес нямаше, защото времето напредна, а може би защото нещата и за едните и за другите бяха твърде на ръба.

 

Пред опцията "въздържал се" на двама от партньорите, премиерът предупреди, че тъй като той не знае откъде да намери 16-те милиарда, може да предостави възможността някой друг да го направи, което поне привидно не подейства.

 

Още по темата

„Нас никой не ни е заплашвал, но това не е правилния подход”, каза лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. „Аз не мога да бъда уплашен с оставката на когото и да било, макар и на премиера”, допълни Георги Първанов от АБВ.

 

При втория опит Румяна Бъчварова и Владислав Горанов получиха експресна мисия в парламента. „Истината е, че ако нямаме решение за този заем, ние не можем да продължим политиките на това правителство. Не е ултиматум, това е разясняване на обективната ситуация”, коментира Бъчварова. След няколко срещи по кабинетите между партньорите, 16-те милиарда най-после влязоха в зала. С уговорка между стените да не се гласува днес.

 

Не закъсняха и протестите. БСП и „Атака” рамо до рамо мобилизираха активисти и симпатизанти, за да освиркат новия външен дълг. Протестът срещу Владислав Горанов прерасна в антинатовски и антивоенен.

 

За да не избухнат съвсем, депутатите решиха тази нощ да преспят с въпроса и утре да продължат с нови сили.

 

Позицията на АБВ изглежда окончателна, под въпрос ще си променят ли мнението са Патриотите, които към края на деня като че ли звучаха по-благосклонни към кабинета, стига да получат достатъчно време, в което ясно да бъде обяснено за какво ще се ползват 16-те милиарда през следващите 3 години.