12-годишното дете е с левкемия, но няма придружител по време на химиотерапията, защото няма семейство

 

Едно от сирачетата от дома в Могилино има нужда от помощ. 12-годишното дете е с левкемия, но няма придружител по време на химиотерапията, защото няма семейство.

 

Всички разбраха за съществуването на изоставените деца от дома в Могилино след като журналистката от Би Би Си Кейт Блюет  ги засне и ни ги показа. Скрити, далеч от обществото, което трудно приема тяхното съществуване.

 

От 5 години домът в Могилино е затворен. Децата му са настанени в центрове от семеен тип с адекватни грижи. Ивана е едно от децата там. Тя е на 12, с увреждания и с левкемия. Намираме я на третия курс на химиотерапия.

 

„Много контактно и общително дете е. Завършила е първи клас в общообразователно училище Откакто е при нас ние чуваме непрекъснато някакъв говор, постоянно се задават въпроси и иска да получава отговори“, казва директорът на ЦНСТ-Варна Дияна Дянкова.

 

Всяко дете влиза в болница с родител. А за Ивана се грижат възпитателите и доброволците от Варна. Тяхната грижа обаче не достига. „Ние сега в момента сме нейните майки да понася и химиотерапията и всички последствия. Грижим се за нея всяка една минута от денонощието“, каза възпитателят Татяна Сергеевна.

 

„Имаме нужда да намерим едни хора придружители, които да са там постоянно и да са колкото може по-малко да не се сменят непрекъснато“, допълва Дянкова.

 

„Хигиената, храненето, обстановката, цялото обгрижване на това дете, е цяло изкуство. Съответно трябва да бъдат обучени тези придружители“, споделя от своя страна директорът на  клиниката по детска онкохематология доц. Валерия Калева.

 

Обучението става за седмица в болницата. А след химиотерапията, единственото лечение за Ивана е трансплантация на костен мозък. От общината вече са поели грижата да търсят пари от Фонда за лечение на деца в чужбина.

 

„Поради факта, че Ивана е изоставена в институции, родителите ѝ не я търсят откакто е изоставена, а ние не можем да намерим близки или роднини, които да станат донори“, разказва директорът на дома Дияна Дянкова.

 

Всеки, който желае да помогне, може да се обади на телефон 0885 202 012. На него отговаря Дияна Дянкова, директор на ЦНСТ-Варна.

 

Репортер: Нивелина Няголова