По български ще съсипем една хубава инициатива, заяви бишият министър

 

"Много глупости се изговориха по въпроса за тегленето на нов дълг от 16 милиарда лева", коментира в "Здравей, България" бившият финансов министър Муравей Радев.

 

"Това, което става в парламента, не е ратификация за дълг, а за посредници, които ще обслужват бъдещия дълг през следващите 3 години. Всяка година има такова нещо", поясни Радев.   

Още по темата

 

По думите му "рискуваме чисто по български да съсипем една хубава инициатива".

 

"Сега за пръв път за последните три години България се опитва да излезе на международните финансови пазари и да вземе дълг от тях при по-добри условия. Така показваме стабилност, сигурност, печелим доверие и ще получим лихви, които са много по-ниски", заяви той, като допълни, че тези 10%, за които се говори, са само горен праг.

 

В същото време той определи като „глупости” твърденията, че ако не изтеглим заема, държавата ще фалира. 

 

"Нищо няма да се случи. Това е измислен спор. Най-сигурното е, че Мая Манолова ще изтегли онази извънредна емисия с „Горановките”, която тези дни пусна в обращение", каза финансистът, като подчерта, че това е подменен дебат, който се експлоатира за краткосрочни политически дивиденти. 

 

Във връзка с изказванията на Мая Манолова за дълга, Радев заяви, че от четирите аритметични действия тя владее само "събиране".

 

"Чула, че миналата година са гласували 8 милиарда дълг, чула сега едни нови 16 милиарда и ги събира. А тези 8 милиарда са част от 16-те. Ужас, трагедия, какво да правим сега - държавата ще се изпари! Хората не разбират и ето как ги подвеждат”, заяви Радев.  

 

"Няма 16 милиарда. увеличен дълг. Увеличението е с 5.3 милиарда. Тази година има 22 милиарда лева вътрешен и външен дълг. След три години те ще бъдат 27.3 милиарда. Като ги извадим се получава 5.3 милиарда", поясни той.

 

Експертът уточни, че времето да се теглят пари е подходящо, тъй като сега лихвите са с исторически ниски нива.