Според финансиста Емил Хърсев хората, които са на социални помощи в селото, не биха подписали трудов договор

 

Село Долни Цибър е едно от най-големите в област Монтана. В него живеят около 1 600 души, като близо 300 от тях работят по социална програма. Така хората получават 40 лева за 14 дни труд по 4 часа.

 

„Откакто се помня съм без работа, с жена ми взимаме общо 82 лева на месец, а имаме дете в детска градина”, заявява 29-годишен мъж от селото.

 

Хората категорично заявяват, че не искат социални помощи, а работа. Политиците, на които искат да се оплачат, виждат само по избори. 

 

Там не може да се инвестира, защото няма хора, които да поемат тази инвестиция- липсва им образование и квалификация”, заяви в студиото на „Здравей, България” председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

 

Той коментира, че в северозападния регион няма и добра инфраструктура, за което е виновна държавата.

 

„За социалната помощ трябва да положиш и съответния труд”, смята Данев. 

 

Според финансиста Емил Хърсев хората, които са на социални помощи в село Долни Цибър, не биха подписали трудов договор за минимална работна заплата.

 

„Тази готовност за работа е симулирана. В момента, в който предложите на всичките тези хора да сключат договор на минимална работна заплата за пълен работен ден, ще ви откажат. Те за такива пари не работят”, заяви Хърсев.

 

Според двамата експерти проблемът е образователен и свързан с манталитета. 

 

Повече гледайте във видеото!

 

Мнението на експертите по темата гледайте тук!