Вътрешният министър Веселин Вучков изненадващо напусна поста си

Ключова първа оставка в кабинета „Борисов 2”. Вътрешният министър Веселин Вучков напусна поста и хвърли в смут управляващата коалиция.  


А премиерът Борисов без особено обсъждане или чудене прие оставката.Защо се стигна до този ход на Вучков?


Напрежението между Бойко Борисов и досегашния вътрешен министър Веселин Вучков се породи още преди две седмици. А причината – коренно разминаване във вижданията им дали главният секретар Светлозар Лазаров и шефът на ДАНС – Владимир Писанчев, трябва да бъдат сменени веднага. Вучков искаше това и дори беше готов с предложения, а Борисов каза, че е склонен да ги остави до изтичане на мандатите им. Напрежението достигна връхната си точка днес.

Още по темата


Веселин Вучков трябваше да обяви кого предлага за главен секретар на МВР и за председател на ДАНС на заседанието на Министерски съвет.


„Господин премиер, може ли да повдигна една тема?”, попита Веселин Вучков.


„Кажи, Вучков”, отвърна Бойко Борисов.


„Най-важното, което бих искал да обсъдя тук с вас е въпросът за това, че промененият Закон за МВР, предвижда изцяло нова процедура за избиране и назначаване на някои важни държавни длъжности”, добави още Веселив Вучков.


Още миналата седмица Вучков поискал да започне процедурата за избиране на нов главен секретар и председател на ДАНС. Изненадващо обаче, в петък вечер Министерският съвет му пратил отговор, който попарил желанието му.


„Становище на правната служба на МС казва, че след като липсват указания, няма как да се стартира нова процедура. Аз съм на категорично становище, че стартиране на нова процедура трябва да има”, обясни вътрешният министър.


Така премиерът Борисов и вътрешният министър Вучков се оказаха на коренно противоположни позиции.


„Господин премиер, ако ми позволите, с оглед на всичко, което казах, а и по ред други причини, депозирам пред Вас своята оставка като министър на вътрешните работи. Благодаря за вниманието”, обяви Веселин Вучков.


„И аз благодаря. Досега няма случай някой да ми е дал оставка и да не съм му я приел, така че ти пожелавам приятна работа в парламента!”, отвърна Бойко Борисов.


Оставката на Веселин Вучков веднага предизвика коментари дали главният секретар е по-важен за Борисов от вътрешния министър и има ли битка на две различни лобита в ГЕРБ относно назначенията в службите за сигурност. Отговорът на Борисов беше светкавичен.


„Те ме занимават с ченгеджийски номера, занимават ме с дребнички проблеми, с които ме карат да се обяснявам аз. То политически правилно ли е, подкрепящо правителството ли е? Изнудване ли е? Нима в парламента има някой по-разбирач от мен по службите и какво да се направи в МВР и кой колко струва там, нима заслужавам в днешния ден да ми правят тези номерца. В най-важния ми ден, те ми задават гатанки, ако разбират по-добре от мен, ако си мислят, че с приказки някой ме държи, държели ме – за шлифера да речем”, коментира още премиерът Бойко Борисов.


Кой държи Борисов за шлифера така и не стана ясно. А докато той говореше в министерския съвет, дясната му ръка Цветан Цветанов заяви, че и той, и депутатите на ГЕРБ не искат оставката на Веселин Вучков.


Вучков няма да се откаже от оставката. А на въпроса защо Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев се оказаха ябълката на раздора в редиците на ГЕРБ, никой не пожела да отговори.


Повече по темата гледайте във видеото.