Финансовият министър обясни, че пари ще има само за пенсионерите с най-ниски доходи

Няма да има великденски добавки за всички пенсионери, заяви финансовият министър Владислав Горанов преди Диана Найденова в „Карай направо”.

 

„По-добре да дадем на най-бедните, отколкото да дадем на всички”, коментира Горанов и обясни, че добавката, която българите с най-ниска пенсия ще получат ще е съпоставима със сумата, която получиха преди Коледа.  

 

Финансовият министър коментира заемите, които правителството предстои да вземе и подкрепата на ДПС при гласуването на дълга от 16 милиарда в парламента. "Не сме взели никакви пари и не сме сключили никакъв договор за дълг.   Ние сключихме посреднически договор, който не ангажира България с нищо".

 

Финансовият министър съобщи, че за 2015 година страната ни има да плати задължения за около 7 млрд. лв. До 31.12.2017 година България трябва да плати приблизително oбщо 12 млрд. лв. стари задължения. Ако към тези 12 милиарда лева се добавят и прогнозираните дефицити сумата ще достигне 18 милиарда лева. Дефицитът, който генерира първото управление на Борисов е много близък до дефицита, който правителството на Орешарски генерира за година и половина, твърди финансовият министър. 

 

ДПС са се докарали, че никой да не иска да се докосне до тях, защото след тях се превръща в политически труп. ГЕРБ няма никаква вина за това, а и не иска да я сполети съдбата на партиите, които са се приближавали много близо до ДПС”, каза още Горанов. 

 

 „До обявяването на КТБ в несъстоятелност е възможно да се правят различни сделки, които да прекъсват връзката между КТБ и това, което е купено с парите от нея. Това ни безпокои, но правовата държава изисква спазването на закона”, заяви още Горанов.  

 

Гледайте във видеото как финансовия министър би похарчил заплатата си, ако тя беше 400 лева!