До момента нямат охраняван магистрат

Съдия от Софийския градски съд (СГС) е поискал да му бъде осигурена охрана, съобщи БГНЕС.

 

Въпросът за съдия, който желае да бъде охраняван възникнал в петък, стана ясно от думите на председателя на ВКС Лозан Панов. Той каза това на брифинг с и.ф. председател на СГС Владимир Йорданов. Именно той е компетентният орган, който може да сезира съответните власти за това да се осигури охрана на този съдия.

 

На 4 септември миналата година главен комисар Георги Жеков – директор на Главна дирекция "Охрана" (ГДО) заяви, че към онзи момент нямат охраняван магистрат.

 

Охраната на магистрати у нас се осъществява от служителите на дирекцията. Изключения са тримата големи в съдебната система - главният прокурор и председателите на ВКС и ВАС, с чиято охрана се занимава НСО. От 2003 г., когато е създадена до миналата година, ГДО е охранявала 19 магистрати с различни мерки за охрана, не само физическа.

 

Охраната на магистратите е една от посоките, в които са набелязани необходимост от прецизиране по приключилия успешно проект "Повишаване капацитета на служителите в ГД "Охрана" в съответствие с международните стандарти с цел постигане на по-ефективна съдебна система". Нормативният документ, който урежда охраната на магистрати от ГДО в Наредба от 2011г. поставя и редица въпроси. Първо според директора на ГДО тя слабо се познава от магистратските среди, има и празноти за самата охрана. Набелязани са мерки, които да предприемем, така че да се регулира изцяло този процес и да се направи по – ясен и за двете страни. Другите мерки, които са набелязали се отнасят до принудителното довеждане.

 

Самият проект е на стойност 217 000 евро и се финансира по Норвежкия финансов механизъм. Той е изпълняван за период от 18 месеца.