Росен Плевнелиев е на официално посещение в Белград

 

Общи енергийни, транспортни и инфраструктурни проекти обсъдиха в Белград българският президент Росен Плевнелиев и сръбският му колега Томислав Николич. И двете държави работят активно за изграждането на магистралата София-Ниш. Според Росен Плевнелиев трасето може да бъде завършено до 2016 година.

 

Първоначалните инвестиции на България в Сърбия се оказват проблемни, стана ясно още от срещата. 20 приватизационни сделки са били развалени, коментира Томислав Николич. Той повдигна и темата за българския банкер Цветан Василев и отхвърли коментарите, че двамата са приятели.

 

И Николич и Плевнелиев защитиха позицията, че един президент може да посещава завод, или фабрика, както се е случило с посещението на сръбския президент във фабриката за стъкло в Парачин, която е собственост на Цветан Василев.

 

Бях в стъкларската фабрика на Василев, когато отвори нова поточна линия”, призна и днес сръбският президент и добави: „Според сръбските закони Цветан Василев няма нарушения, според българските - вероятно, но отговорност се носи там, където си направил нарушението. Четох в пресата, че съм бил негов приятел, но аз съм го виждал 2-3 пъти. Никакво престъпление не е извършил тук. Сърбия се грижи никой да не извършва престъпления на нейна територия”.

 

Развитието на транспортната и енергийната свързаност между България и Сърбия, беше водеща тема и в разговорите на президента Плевнелиев със сръбския премиер Александър Вучич. Двамата обсъдиха реформите в Сърбия в процеса на подготовка за членство на страната в ЕС и опита на България в преговорния процес със Съюза.

 

Росен Плевнелиев и Александър Вучич подчертаха необходимостта от ускоряване изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави, включваща изпълнението на проекти в пограничните райони. По време на срещата си с президента Росен Плевнелиев председателят на Народната скупщина Мая Гойкович изрази благодарност за оказаната от България помощ и солидарност при наводненията в Сърбия през миналата година.

 

"Когато сме били сами, винаги сме били слаби. Днес инвеститорите не се интересуват само от България или Сърбия, интересува ги регионът като цяло", заяви по време на срещата президентът Плевнелиев. От своя страна председателят на Народната скупщина Мая Гойкович посочи, че двустранните връзки между парламентите имат потенциал да бъдат подобрени и трябва да се работи за тяхното засилване. В Белград президентът Росен Плевнелиев положи венец пред Паметника на Незнайния войн.