На балотаж отиват кандидатите на ГЕРБ и ДПС

Около половин година преди местните избори, в Сърница със близо 75% избирателна активност се проведе местен вот. По предварителни неофициални данни на балотаж отиват кандидатите на ГЕРБ и ДПС.


„25 октомври ще бъде първият тур на местните избори. На 1 наември ще се проведе втория тур”, това обяви в студиото на „Здравей, България” математикът проф. Михаил Константинов.


Кандидатът на ДПС Неби Бозов побеждава на първия тур, но това не е достатъчно отсега да стане кмет на най-младата община в България – Сърница. Той събра 1414 гласа и следващата неделя ще се изправи срещу кандидата на ГЕРБ Мустафа Аликанов, който спечели 946 гласа. Трети останаха от Реформаторският блок, чийто кандидат събра 709 гласа подкрепа.
Много от избирателите са се объркали от преференциалния вот. Над 500 са невалидните бюлетини.


„Резултатите не се променят, защото на местни избори гласуват само наличните хора в общината. Аз съм убеден, че има поне 1500 гурбетчии от тази община”, коментира математикът проф. Михаил Константинов.


По думите му още от сега трябва да се отработват тактиките за местния вот на есен.


„Този феномен, който виждаме тук, аз предупредих, че може да се случи в големите градове. Това, че Реформаторите издигат отделен кандидат, ще лиши ГЕРБ от победа в първия тур. А победата в първи тур е много важна от психологическа гледна точка. Ако в София, Пловдив, Бургас, Варна ГЕРБ спечели на първи тур, това значително ще повлияе на гласуването на втори тур, там, където има балотаж”, добави още проф. Михаил Константинов.


Повече по темата гледайте във видеото.