От 13 дни продължава терасирането и обрушването на ската

Багер се качи на върха на свлеклия се скат на Е-79, предаде БГНЕС. 13 дни продължава терасирането и обрушването на ската на входа на Кресненското дефиле, свлякъл се на 3 март. Три дни след свличането на ската бе прокопан стръмен временен път към върха на ската откъм Симитли. 

 

С кофата си багерът събори стотици кубични метри пръст и камъни. Управлението на багерите по стръмния път към върха на ската си е един вид "висш пилотаж". През 30 минути работа, багерите слизаха до долу, за да заредят нафта, след което пак пъплеха нагоре, за да работят на 30 метра над главния път.

 

С товарни автомобили - "гондоли" добитата инертна маса се транспортира за насипни работи при строителството на ЛОТ-4 на АМ "Струма". 

 

Между свлеклия се скат и стария път, по който от 5 март се осъществява трафикът, имаше възвишение, което вече го няма. Скалите в него бяха разбити от багера "чук" и също отпътуваха към Сандански. След седмица ще започне работа и по другите опасни скатове в дефилето - в участъка от Османска чешма до кресненските ханчета.