Депутатите от спецкомисията подкрепиха Закона за военното разузнаване

„Считам, че Йордан Бакалов е професионалист в истинския смисъл на думата и знае какви реформи точно трябва да извърши в служба "Военна информация", заяви военният министър Николай Ненчев.

 

За това дали ще има уволнения на служители, които са назначени преди 1991 г., министърът отговори с въпрос: "Поради каква причина, ако са навършили пенсионна възраст, ако съобразно закона има необходимост – да, но лустрация нямам намерение да извършвам”.

 

"Бях силно обезпокоен, че продължават да се назначават и да се изпращат в мисии хора, които навършват пенсионна възраст – нещо, което не би следвало да се прави в рамките на техния мандат", поясни Ненчев.

 

Това дали ще назначи Бакалов за директор на службата ще зависи преди всичко от решението на народните представители и от това доколко бързо и динамично те ще се справят с проектозакона.

 

 

Днес депутатите от спецкомисията подкрепиха Закона за военното разузнаване

 

"Ако законът бъде приет в рамките на едно разумно време, аз бих се съобразил с това, ако има противоречие и законът се отложи във времето не бих имал необходимост да изчакам, защото службата има нужда от своя директор", заяви Николай Ненчев. 

 

Проектозаконът за обединение на двете разузнавания, внесен от Атанас Атанасов преди пакета от 4-те закона за сектор „Сигурност”, беше отхвърлен от комисията за контрол на службите. На въпроса трябва ли да се обединят двете разузнавания, Ненчев отговори, че има много положителни тенденции в това.