Според него цифровият единен пазар изисква хармонизирана правна рамка във всички държави

„Активното използване на цифрови технологии ще подкрепи усилията на държавите членки на ЕС за подобряване на работата на администрацията и на бизнес средата”. Това заяви министър Лукарски на неформално заседание на Съвета по конкурентоспособност, което се организира от латвийското председателство на ЕК в Рига.


По негови думи развитието на цифровия единен пазар изисква въвеждането и ефективното прилагане на хармонизирана правна рамка във всички държави-членки, изграждането на информационната и комуникационна инфраструктура; осигуряването на квалифицирана работна ръка и използването на всички възможни публични и частни източници на финансови ресурси за подкрепа на високотехнологични решения. А прилагането на ясни и опростени правила, съобразени с принципите за интелигентно регулиране, ще позволи на фирмите и потребителите да използват пълноценно възможностите на онлайн пространството.


„Новото законодателство трябва да се създава така, че да е пригодно за дигиталната ера и да разглежда всички възможни начини, посредством които цифровите решения могат да намалят тежестите за гражданите и бизнеса”, заяви министър Лукарски.

 

Той посочи, че едновременно с това е необходимо да се гарантира сигурност на защитата на личните данни и осъществяването на плащанията, защита на правата на потребителите, както и възможността да се уреждат спорове за качеството и доставката на стоки и услуги по лесен и бърз начин.


По думите на министър Лукарски от голямо значение за развитието на цифровия единен пазар е и създаването на условия и изграждането на високоскоростна широколентова инфраструктура във всички държави членки, включително в слабо населените райони, както и постигането на оперативна съвместимост на различните платформи и услуги в цифровото пространство.


Не на последно място министър Лукарски подчерта, че в средносрочна перспектива от съществено значение за развитието на електронната търговия в ЕС е изпълнението на мерки, свързани с премахването на пречките и прилагането на електронните процедури за стартиране и разширяване на бизнес дейности трансгранично, както и поставяне на специален фокус върху образованието, включително ученето през целия живот.