По-рано хотелиерите настояха да се работи по намаляване на престъпността

 

Нови по-строги мерки за сигурност за туристите през новия летен сезон въвеждат всички институции, чиято грижа е безопасността на почиващите по южното Черноморие. Те са в отговор на настояванията на хотелиерите да се работи по намаляване на престъпността.

 

Месец преди началото на сезона в най-големия морски курорт у нас подменят техниката за видео наблюдение. Вече 7 години животът в Слънчев бряг се наблюдава от 280 камери. За вижда лицата на съмнителни хора и номерата на автомобили през нощта полицията разчиташе на допълнителни лапми под камерите. 

 

Камери от нов клас ще има на 8-те пропускателни пункта в комплекса. Така ще се знае не само кой влиза, но и кой кога излиза от комплекса. Кадрите от камерите ще стигат до полицейското управление, а записите ще се пазят един месец. За активния сезон по морето ще има и допълнителни полицейски сили. Само в Слънчев бряг се очакват допълнително по 70 униформени месечно за целия сезон

 

Разходите за командированите над 200 полицейски служители от вътрешността на страната за активния туристически сезон и тази година ще бъдат за сметка на държавното дружество.

 

От 1 юни специални мерки за сигурност ще има и на летището в Бургас, където след атентата през 2012 година е в сила оранжев код. Само част от тях ще са видими за туристите. За първа година граничните полицаи ще имат право да правят проверка на хора, които са нарушили обществения ред.

 

Репортер: Цеца Алексова