Журналист: Работник е бил уволнен, защото предупреждавал останалите

 

Продължава търсенето на виновниците за срутването на хотел "Вероника" в комплекс "Слънчев ден", при което загинаха четирима работници. След като се случи трагичният инцидент, бяха разкрити множество нарушения. 

 

В становището на "Планекс", което бе разпространено до медиите след трагичния инцидент, бе записано, че тази сграда не е отговаряла на съвременните и земетръсните изисквания. 

 

"Бях много изненадан, че събарят този хотел. Това беше една хубава сграда. Направи ми впечатление, че го събарят от средните етажи- такава висока сграда според мен трябва да бъде взривена. Няма как това да стане машинно, защото машините достигат само до четвърти-пети етаж", коментира архитектът  Борислав Игнатов. 

 

Той подчерта, че е категорично против сриването на такива конструкции до основи и изграждането на нови. Причините са, че това води до замърсяване, много отпадъци и висок риск.  

 

„И аз задавах въпроса защо не е можело да бъде взривена сградата. Отговорът беше , че това е зона на действащо свлачище. Именно затова наистина е трябвало да бъде използвана машина. Но действията на машината е трябвало да бъдат от горе надолу, а не от долу нагоре", поясни журналистът Росица Пенкова. 

 

Тя посочи, че дни преди трагичния инцидент работник е бил уволнен, защото е убеждавал останалите да не се включват в тези дейности, защото е опасно. А набираните работници са били без всякакъв опит. 

 

Към този момент няма задържани, няма обвинени и не е ясно кой е виновен. 

 

Трябвало ли е сградата наистина да бъде разрушена? И защо се е наложило да има толкова много подизпълнители? Отговорите гледайте във видеото!

 

Репортер: Нивелина Няголова