Щом ни ги доставят, оттегляме иска си в Женева, казва секретарят на иранския Съвет за сигурност Али Шамхани

Техеран очаква доставка на руски зенитно-ракетни комплекси С-300 до края на годината. За това призна секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Шамхани в кулоарите на среща на секретарите на съветите за сигурност от страните-членки и страните наблюдатели в Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

 

Иранският „силовак” смята, че доставките по замразената преди 5 години сделка, ще бъдат подновени до края на текущата 2015 г. „Смятам, че до края на годината те ще бъдат доставени”, каза Шамхани пред журналисти – цитират го руската агенция ТАСС и щатската Асошиейтед прес.

 

"Ще оттеглим иска, но след като ракетите бъдат доставени"
- Али Шамхани

По време на срещата на върха в Москва Шамхани потвърди информацията с думите, че „искът за неустойка от 4 млрд. долара, подаден преди време в Женевския арбитраж за неизпълнение на договора от страна на Русия, ще бъде оттеглен”.

 

Това обаче щяло да се случи, когато властите на Русия докарат товара до иранската граница: „Ще го направим само след доставката на ракетните комплекси”. Руският му колега, бивш директор на Федералната служба за сигурност (известна е като ФСБ на РФ – бел. ред.) Николай Патрушев каза, че доставката нямала политически, а само технически трудности и „ще зависи от руските производители”.

 

Буквално дни след постигнатото рамково ядрено споразумение между световните сили и Техеран, руският президент Владимир Путин подписа указ, с който отмени ембаргото за доставка на комплекси С-300 на Иран.

 

Този "приятелски" акт беше извършен от Кремъл вчера, като във Вашингтон и Брюксел заподозряха "наличие на тайни договорки между Путин и иранския му колега Хасан Рохани".

 

Западни медии обаче припомнят, че решението на Медведев преди няколко години бе взето по доста по-прагматични причини от дипломацията. Сделката за 800 млн. долара според тях бе спряна под натиска на Запада – както е известно, тогавашният ирански колега на Медведев Махмуд Ахмадинеджад докара санкции от ООН заради отказа му дори да обсъжда свиването на спорната ядрена програма.

Съветът за сигурност на ООН не ни забраняваше тези доставки, това бе доброволно решение на Руската федерация
- Сергей Лавров

 

 

Министърът на външните работи Сергей Лавров обаче реагира светкавично, като заяви, че през 2010 г. доставката е била забранена от тогавашния президент Дмитрий Медведев: "Това бе абсолютно доброволен акт от страна на Руската федерация и то с цел съдействие на диалога между Техеран и Съвета за сигурност на ООН относно ядрената програма”.

 

Според авторитетния бизнес всекидневник "Коммерсантъ" обаче доскоро идеята беше да се заобиколи забраната на ООН, като бъдат доставени модернизирани ракети С-300 под друго търговско наименование или пък те да бъдат заместени с още по-новите комплекси "Антей". 

 

Автор: Николай Марченко