Пикът на следпразничното пътуване бе на 7-ия километър от магистрала "Хемус"

 

Спешни ремонти ще затворят част от магистрала "Хемус" през цялото лято. Разрушенията по трасето преди София превърнаха в кошмар прибирането след празниците за хиляди българи. 

 

Над 20 км беше опашката от шофьори, които бързаха да се приберат. Цялата активна лента е затворена за движение и неслучайно – има разрушения по нея, които застрашават шофьорите. Именно затова и ще започнат спешни ремонти. 

Още по темата

 

Пикът на следпразничното пътуване бе на 7-ия километър от магистрала "Хемус”. Заради старите асфалт и хидроизолация на пътя зеят огромни дупки. Така вече трети месец е блокирано движението по този участък – около 200-300 метра. Заради огромната тапа се наложило да бъде пусната още една лента – аварийната, което все пак облекчи огромният трафик.

 

Дупките се пропукали след снега и студа през зимата и заради тежкия трафик, който минава от там. Сега старият асфалт трябва да се подмени, а 17 полуразрушени панела под моста да се ремонтират спешно. Все още обаче работниците не могат да започнат да пълнят дупките.

 

Очаква се рехабилитацията по проблемния участък да започне до края на месеца. Още по-голям кошмар се очаква обаче когато ремонтът започне. Тогава цялото платно ще бъде затворено за движение.

 

Така поне през следващите 6 месеца трафикът ще е затруднен. Тапи се очакват и през цялото лято. Затова експертите съветват шофьорите да минават и през проходите Шипка, Троян Кърнаре и Хаинбоаз. Очаква се утре държавата да отпусне пари и за спешните ремонти по другите магистрали в страната.

 

Междувременно кошмарно прибиране имаха и много от хората, избрали да се приберат по релси след празниците. Зрители на Нова изпратиха клип от влака Бургас-София, в който ясно се вижда как голяма част от пътуващите са правостоящи. От БДЖ обясниха, че са осигурили над 11 000 допълнителни места за 136 влака по най-натоварените маршрути в страната, а продадените билети за празничните дни са около 444 000.