Вече са ясни някои от културните събития, които ще се състоят до края на годината

Видео/Снимка: БГНЕС

 

С концерт на примата на българската естрада Лили Иванова ще бъде открита новата мултифункционална зала "Арена Русе", която се строи повече от 30 години. Датата за тържествената церемония е 23 юли. Общата стойност на инвестицията е над 55 млн.лв., като акционери са Община Русе и частен инвеститор.

 

Вече са подписани договорите за някои от културните събития, които ще се състоят в "Арена Русе" до края на годината:

 

-    4 октомври – спектакълът Lord of the Dance: Dangerous Games;
-    27 ноември - италианският спектакъл с 13 ученици на Лучано Павароти "Наследството на Лучано Павароти;
-    4 декември - националният балет на Грузия "Сухишвили”;
-    20 декември - Горан Брегович с неговия "Оркестър за сватби и погребения".

 

Идеята е да се привлича публика както от цяла Северна България, така и от Румъния, тъй като Букурещ няма подобна зала. Има договорка билетите за събитията в Русе да се продават и чрез румънски сайтове. Отделно през май месец ще стане ясен и календарът на спортните събития. Засега се знае само, че е договорено в Русе да се проведе Световното първенство по спортни танци. Водят се и преговори с различни спортни федерации за състезания в залата, пише БГНЕС.

 

"Арена Русе" ще има 5100 седящи места заедно с още 1200 седящи места на терен при концертни прояви и 3000 правостоящи. В момента са поръчани седалките и оборудването на спортните събития, които предстои да бъдат доставени и да се монтират в залата. Строежът върви по график, като отделно предстои да се изградят и 70 паркоместа пред залата. До края на следващата година трябва да бъде готов и първият етап от подземния паркинг с още 200 места.