Кои здравни заведения имат наистина нужда от повече пари обаче подлежи на анализ

 

60 млн. лв. повече за болниците и лекарствата на онкоболните у нас. За това настояват от Българския лекарски съюз. 

 

Иначе, дългото чакане за прием в болница заплашва всички. Причината - новият начин, по който Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) плаща на болниците. В хирургията на първа градска болница лечението на голяма част от пациентите не търпи отлагане.

 

Такъв е случаят и на Христо. „Понеже имам херния тук - не чаках хич. преди Великден дойдох да говоря и те ми казаха ела на 14-ти ще ти направим операция”, коментира пациентът. 

 

Един от големите въпроси е:  какво  се случва, ако операцията на някой пациент не търпи отлагане, но болницата надвишава лимита на средствата си? „Една херния дето днес е планова, ако довечера се усложни и стане перитонит, утре аз ще бъда отговорен за това, че съм върнал пациента”, казва Георги Гърбев от Първа МБАЛ София-ЕАД.

 

На фона на това, от лекарския съюз изчисляват, че след последните промени средно болниците в цялата страна ще получат с 6% по-малко пари в сравнение с миналата година.  „Тези 5% на практика не са фатални, ни за болници, нито за пациенти. Но ако са в рамките на 5. По-нагоре вече става наистина рисково”, коментира Цветан Райчинов от Българския лекарски съюз.

 

Анализът показва, че при някои болници орязването е далеч по-голямо - с повече от 10%. В същото време други ще получат дори двойно повече. Но на какво основание, не е ясно. „Това подлежи на анализ”, лаконичен е Райчинов. 


Засега не е ясно и кои са реално болниците, които извършват спешна дейност. Ясно е обаче, че за тях ще се настоява да има още повече средства. А дали ще може да се отпуснат повече пари за болниците, ще стане ясно в края на месеца