Поредицата „Механици в действие“ по Viasat Explore отвежда зрителите в света на НАСКАР

Представете си, че сте на пистата на американския шампионат НАСКАР. Вие сте автомобилен механик и сте в пит стопа, където се грижат за спортните машини. Даден е старт на състезанието и след поредната обиколка колата спира. Имате само 17 секунди, за да я подвигнете с крик, да почистите прозорците, да проверите или смените гумите, да погледнете маслото и да напълните резервоара. Изглежда невъзможно, нали?

 

Не и за екипа от професионални механици, които могат да се справят с подобна задача и дори повече от успешно преодоляват предизвикателствата. Работата им е изключително напрегната, но и много вълнуваща. Поредицата „Механици в действие“ по Viasat Explore отвежда зрителите в сърцето на заредения с адреналин свят на хората, които поддържат състезателните автомобили на НАСКАР на пистата, хидропланите над вода и мотоциклетите по трасето. Какво се случва на пистата и в пит стопа може да гледате в продукцията всеки делничен ден до 13 април от 17:35 часа. 

 

„Механици в действие“ показва и автомобилните състезания в миналото, когато анализът в бокса е включвал специалист с хронометър, който засича времената на колегите си, в стремежа им да бъдат по-бързи. През годините обаче системата се осъвременява и сега тестовете се осъществяват много по-модерно и задълбочено. В пит стопа вече има хора за всичко - механици, които отговарят за гумите, други за пистолетите, с които се отвиват и завиват гайките, монтьори за криковете, за повдигане на колата и разбира се, ръководител на екипа.

 

Зрителите на Viasat Explore ще се запознаят и с историята на шампионата НАСКАР, която е пълна с интересни факти. Така например, в началото на 20-и век, когато алкохолът е бил забранен в САЩ, трафикантите подобрявали своите автомобили, за да могат да станат по-бързи пред тези на полицията. За тази цел се провеждали състезания по местните плажове, които след време започнали да събират и публика. Автомобилният спорт започнал да се развива активно след Втората световна война, а първото състезание НАСКАР се провежда през 1947 г. в Дейтона, Флорида.

 

В наши дни, автомобилните серии НАСКАР имат милиони фенове в цял свят. Стотици хиляди зрители присъстват на състезанията на живо, които се провеждат в продължение на 38 седмици всяка година. Към момента НАСКАР е вторият най-популярен франчайз в професионалния спорт в САЩ, като се имат предвид телевизионни рейтинги, а тази година започна 67-мия си сезон.

 

Какъв е животът на пистата и в пит стопа и как се подготвя състезателен автомобил само за 17 секунди, гледайте в „Механици в действие“ всеки делничен ден до 13 април от 17:35 часа по Viasat Explore.