Генералният секретар на ООН ще разговаря както с премиера Матео Ренци, така и с папа Франциск

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун планира да обсъди в понеделник в Рим с премиера на Италия Матео Ренци и папа Франциск ситуацията с потока мигранти в Европа и зачестяващите случаи на тежки инциденти с мигранти в Средиземно море. Това заяви той пред журналисти в централата на световната организация в Ню Йорк, предаде БГНЕС.

 

"Ще обсъдя това по време на посещението ми в Рим. Договорихме се за среща с премиера Матео Ренци. По време на аудиенцията ми при папата също ще повдигна този въпрос - как той, както и европейските ръководители и ООН могат да реагират на този сериозен хуманитарен проблем", каза Бан Ки Мун.

 

По-рано в ООН бе съобщено, че генералният секретар е изпратил писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск в навечерието на насрочената за четвъртък извънредна среща на върха в Брюксел по проблема с нелегалната миграция от африкански страни.

 

"В писмото си генералният секретар е изразил загриженост във връзка с гибелта на хора в Средиземно море. Той призова ЕС да продължи с комплексни и решителни съвместни действия, насочени към прекратяване на хуманитарната катастрофа в Средиземно море", каза говорителят на Бан Ки Мун Стефан Дюжарик.