Вече няма да е необходимо съгласието на всички собственици

 

Облекчават критериите за участие в програмата за саниране на жилищните блокове. Правителството въвежда промени в три насоки, уточниха от пресслужбата на Министерски съвет.

Още по темата

 

Първо, премахва се изискването за съгласие на всички собственици на апартаменти в сградата.

 

Заради втората промяна вече няма да е задължително една сграда да има 36 апартамента, за да участва в програмата. По думите на регионалния министър Лиляна Павлова, от получените жалби от граждани и общини станало ясно, че има сгради с по 32, 34 апартамента, които са много старо строителство. Затова се дава възможност сгради с 32 самостоятелни обекта също да участват в програмата, ако са строени до 1975 г. и са с тежки проблеми.

 

 

 

Третата промяна засяга блок-секциите – т.нар. китайски стени, които имат по 10-20 входа. Предвижда се в такива случаи да се даде възможност няколко блок-секции да се финансират, за да не чакат останалите. Условието е те да покриват най-малко 50% от цялата сграда и да са последователно разположени. 

 

Към 24 април е отчетен сериозен напредък по изпълнението на програмата. Подадени са общо 755 искания за сключване на договори и са сключени приблизително 550 договора за целево финансиране между общината, областния управител и Българската банка за развитие. 

 

"По наши изчисления до септември-октомври месец ще достигнем поне до 2000 сгради, които да бъдат финансирани по програмата", съобщи Павлова. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС