"Искахме да ги започнем през март, но процесът бе парализиран от обжалвания", каза той

Президентът на Египет Абдул Фатах ас Сиси обеща да организира парламентарни избори до края на тази година и увери, че е осуетил възможността от гражданска война, която по думите би нанесла ужасни щети на Европа, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

 

Що се отнася до изборите, "давам дума, че те ще се състоят до края на годината", заявява Ас Сиси в интервю за испанския в. "Мундо", публикувано ден преди той да пристигне на официално
посещение в страната.

 

"Искахме да ги започнем през март, но процесът бе парализиран от обжалвания", обяснява египетският президент.

 

Откакто свали от власт своя предшественик, ислямиста Мохамед Морси, през юли 2013 г., Абдел Фатах ас Сиси, бивш шеф на армията, избран за президент през май 2014 г., е обвиняван от
критиците си, че е въвел авторитарен режим, премахвайки всякаква опозиция, отбелязва АФП.

 

"Изправен съм пред трудно уравнение: ролята ми е да гарантирам живота и сигурността на 90 милиона египтяни пред риска от хаос. Ако допусна всеки да прави каквото си иска, Европа ли ще плаща заплатите на египтяните? Не ме съдете без да вземете предвид реалността на място", казва египетският президент.

 

"Ако тази държава се разпадне, това ще нанесе ужасни щети на Европа, а регионът ще е осъден на бедствие. Египет не е Ирак, нито Сирия, нито Йемен, страни с по 20 милиона жители. Ние сме
90 милиона. Правя каквото мога да защитя египтяните. Опитвам се да не стигам до ситуации, за които бих съжалявал. Египет е по-близък до демокрацията, защото съществува политическа воля да се съблюдават желанията на хората", казва президентът на най-многолюдната арабска страна.

 

"Египтяните могат да скъсат с Ас Сиси ако желаят. Ако не се бях намесил, щеше да има гражданска война", уверява той.

 

Най-малко 1400 симпатизанти на Морси бяха убити при репресията на властите след свалянето му. Над 15 000 негови симпатизанти са в затвора, а стотици са осъдени на смърт, отбелязва АФП.

 

Властите атакуват и лявата светска опозиция, хвърляйки в затвора десетки млади активисти за нарушаване на спорен закон, който ограничава правото на събирания.

 

Ас Сиси отказа да отговори на въпрос за Морси, който на 21 април бе осъден на 20 години затвор, като единствено заяви, че се съобразява с решението на съда.