Обвиняват Меркел, че е помагала на АНС да шпионира европейски фирми и официални лица

Германската разузнавателна агенция БНД е предоставяла огромни количества данни за телефонни разговори и текстови съобщения на американската Агенция за национална сигурност (АНС) всеки месец, пише в. "Цайт".

 

Критици обвиняват екипа на канцлера Ангела Меркел, че е разрешил на БНД да помага на американската агенция да шпионира европейски фирми и официални лица, както и че Меркел и нейни високопоставени сътрудници са лъгали за перспективите на германско-американско "споразумение за нешпиониране" преди изборите през 2013 г. Според медии Вашингтон никога не е предлагал такова споразумение на Германия.

 

Проучвания на общественото мнение показват, че този скандал започва да вреди на рейтинга на Меркел, чиято канцелария отговаря за надзора на разузнаването. "Цайт" се позовава на поверителни документи, според които около 220 милиона единици мета данни са били събирани всеки ден, като около 1,3 милиард от тях са били пращани на АНС всеки месец, пише БТА.

 

Данните включват сурова информация от телефонни обаждания и есемеси, която дава подробности за авторите и времето на комуникациите, но не и за самото съдържание. По-специално се изпращат сурови данни за чуждестранни комуникации в кризисни региони, пише вестникът. Говорителка на БНД отказа да коментира новината. Миналата седмица германски разузнавателни източници заявиха, че агенцията е спряла да следи интернет в полза на АНС.