Насилието над тях расте

Общинската агенция за контрол на трафика в Рим предложи на браншовите синдикати да се въведе нова система за сигурност на таксиметровите шофьори, които все по-често стават жертви на насилие, предаде БТА. 

 

Миналата седмица жена-водач на таксиметров автомобил бе пребита и изнасилена от 30-годишен жител на Рим, който се оказа семеен баща на едно дете, неосъждан и с постоянна работа. 

 

Почти ежедневни са случаите на ограбени шофьори на таксита, докато "късметлиите" се отървават само с неплатени сметки на избягали клиенти.

 

Новата система за сигурност се нарича "Такси секюрити" и съчетава GPS, GPRS и уеб камери за предаване на видео данни в интернет мрежи. 

 

Системата първоначално ще бъде монтирана на 8 000 таксиметрови автомобила с възможности за една или повече камери. Те ще гарантират подаване на сигнал за бедствие в реално време.

 

В проекта засега остава открит въпросът за оперативна зала за контрол и управление на "Такси секюрити",  която на свой ред ще алармира органите на реда за заплахи срещу сигурността на шофьорите. Залата може да бъде част от инфраструктурата на общинската агенция за контрол на трафика. Другото решение е доставчикът на оборудването сам да изгради оперативен център. 

 

Предвижда се системата да влезе в експлоатация преди 8 декември, когато започва обявената от папа Франциск юбилейна година за опрощаване на греховете, която значително че увеличи притока на поклонници в Рим.

 

Насилието над таксиметрови шофьори не е непознато и в България. Последният случай е от тази нощ. Пияни клиенти пребиха и ограбиха таксиметров шофьор в София. Водачът е настанен в болница в тежко състояние, със счупени ребра и рани по лицето.