Няма достъп до крайбрежната алея

 

Тонове земна маса и десетки огромни дървета опасно са надвиснали крайбрежната алея във Варна.

 

Това обаче изобщо не притеснява някои от туристите.„Разчитам повече на щастливата звезда под която съм родена. Не се притеснявам. Мисля, че е достатъчно далеч от плажната ивица”, коментира Дора Дякова, един от многото хора, които днес преминаха по алеята. 

 

Преградите са скъсани, а шофьорите пренебрегват знаците.  „Има реална опасност за здравето и живота на хората преминаващи”, смята Купен Пашов от Община Варна.  Свлачището е още от 1997 година. Силните дъждове през последните две години  активирали процеса. Подпочвените води обаче не са единствения проблем.

 

„От химичния анализ, който ни предоставиха колегите от ВиК Варна е видно, че има смесени води, тоест има наличие и на битови води“, обясни архитект Иван Несторов, който работи в дирекция „Благоустройство и геозащита“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

 

 Само на петдесетина метра от свлечените земни маси се е образувало ново свлачище. Експертите са категорични, че съвсем скоро двете свлачища ще се обединят в едно голямо.

 

Спешно трябва да започне разчистване и укрепване на ската. Това обаче  изисква време. Така в навечерието на туристическия сезон варненци и гостите на града остават без достъп до крайбрежната алея.


 „Надяваме се през лятото да бъде отворена алеята. В най-добрия случай това ще се случи в края на юни, но не съм сигурен“, обясни заместник-областният управител на Варна Цветомир Петров.  Дотогава остава и опасността  за всички, които пренебрегват предупрежденията. 

 

Репортер: Нивелина Няголова