Според нея за нарушения с адресната регистрация трябва да има солени глоби

 

„Ясно е, че тези новозаписани избиратели ще променят драстично резултатите от вота. Има малки общини, в които дори сто гласа са в състояние да променят целия резултат за общината. А в малките населени места 20-30 гласа също го променят”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от „БСП - Лява България” Мая Манолова.


Повод за изказването ѝ беше репортаж на Тина Ивайлова за Новините на Нова, който показа масово преселение на хора от една част на страната в Северозападна България. В репортажа беше показано как тези хора се записват на адреси, на които дори няма къща. Има достатъчно основания да се смята, че тези хора ще бъдат принудени да гласуват за определена партия на местните избори.


Манолова коментира, че в закона се забранява записването на друг адрес преди изборите, но явно тези правила са нарушени.


„Подготвила съм законопроект. Ще го внесем с Валери Жаблянов може би още днес. В него предлагаме да бъде направена проверка на това как са направени регистрациите през последните няколко месеца. Това е специална разпоредба. В тримесечен срок да бъде направена служебна проверка за последните адресни регистрации, считано от 1 януари до 30 април”, добави още Мая Манолова.


Според нея при нарушения трябва да има солени глоби – от 1000 до 5000 лева за всеки отделен случай. Тя обаче сподели, че според закона собственикът на къща или апартамент не може да провери колко души са регистрирани на неговия адрес, защото такава справка е забранена, тъй като съдържала лични данни.


Затова Манолова предлага като текст в закона да бъде прието подобни многобройни регистрации на един и същи адрес да бъдат служебно заличавани.


„Мисля, че всички партии, техните кметове са участвали в това безобразие. И според мен по време на гласуването на този законопроект ще познаем кои са „за” това да бъде отстранен този вид манипулация на изборите”, коментира още Манолова.


Последните събития около партията Манолова коментира така: „Това наистина изглежда като едно самоизяждане в БСП, на което очаквам ръководството да сложи точка, да не участва в този процес, защото това означава да тръгнем по пътя на СДС и да се превърнем в брошка на сакото на Бойко Борисов”.


Целия разговор гледайте във видеото.