Неизвестен разпрати писмо от името на банкера, а той самият го опроверга

Политици и ключови държавни служители - на крака при Цветан Василев. Тази сутрин до медиите бяха разпратени дълги списъци с хора, които са се срещали с банкера през 2013 и 2014 година. Файловете са придружени от писмо, подписано от Василев. 

 

Адвокатът му Константин Симеонов обаче отрече писмото да е писано от клиента му, но допусна, че списъците са автентични. Малко преди 12 часа в имейл Цветан Василев също опроверга да е изпращал списъците с посетители в банката.

 

Сред имената са тези на тогавашния председател на бюджетната комисия Йордан Цонев, на председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, Явор Куюмджиев от БСП, Румен Петков от АБВ, бившия лидер на ДСБ Иван Костов, бизнесмена и кандидат за кмет на Варна Веселин Марешки, издателя Петьо Блъсков.

 

Твърди се, че списъците са изготвени от охранители в сградата на КТБ на булевард „Цар Борис III”. В тях се оказа и председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, която контролира капиталовия пазар.   КТБ се търгуваше на борсата и такъв тип срещи поставят въпросът какво точно са обсъждали Василев и Мавродиев. 

 

Ралица Агайн, която в годините назад е била няколко пъти председател в комисията, а отскоро пак е на този пост, също е в списъците. Бившият подуправител на БНБ, който отговаряше именно за банковия надзор също е сред хората срещали се с Василев. 

 

В списъците са и депутатите от ДПС и Патриотичния фронт Йордан Цонев и Красимир Каракачанов. 

 

Срещал съм се с всички банкери, с някои от тях в моя кабинет като председател на бюджетната комисия, с някои от тях по техните кабинети, с някои от тях в централната банка, на различни места”, обясни депутатът от ДПС Йордан Цонев. 

 

„„Аз се познавам с Цветан Василев от 15-16 години и сме се срещали не само в банката, ние сме били по сватби и кръщенета”, коментира лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. 

 

На срещи е ходил и Румен Петков от АБВ. „Василев е помагал на Федерацията по мотоциклетизъм в трудни за нея моменти и сме водили многократен разговор на тази тема”, обясни Румен Петков. 

 

Има посетители, чийто имена са били заличени. „Мен със сигурност ме няма в тези списъци”, коментира премиерът Бойко Борисов. 

 

На личния си сайт Василев написа: 

 

„Днес, 14.05.2015 г., зависими медии, контролирани от #КОЙ и #НяКОЙ, достигнаха ново дъно на моралната низост, разпространявайки писмо от „мое име“. Освен че не съм автор на това писмо, изтъквам, че не комуникирам с медии с ниски етически стандарти.


 
Интересно е също така да се отбележи, че имаше над 300 опита за хакването на личния ми сайт само през последните седмици. Очевидно след като #КОЙ и #НяКОЙ не успяха да ми „затворят устата“, поради нелицеприятните за тях факти, които излагам, решиха да се опитат да ми припишат думи, които ги устройват”
.