Експозицията "Изкуството на тухличката" включва 100 произведения, направени от над 1 милион блокчета

Изложба с гигантски скулптури, изваяни с тухлички от детската игра "Лего", се открива в Париж. Тя ще продължи до 30 август. Експозицията на американския творец Нейтън Сауая е озаглавена "Изкуството на тухличката" и включва 100 произведения, направени от над 1 милион блокчета

 

Най-известната творба в този стил е "Жълто" и тя фигурира сред експонатите. Статуята представлява мъжки бюст, който разтваря собствения си гръден кош. В изложбата са представени и 6-метровата скулптура на Тиранозавър Рекс, както и на Венера Милоска в "Лего" вариант. 

 

Сауая е бивш юрист, който напуска работата си в Ню Йорк, за да последва страстта си към "Лего" конструкциите. Той за пръв път ги превръща във висше изкуство през 2007 година, като след това е имал много успешни изложби в Северна Америка, Азия, Австралия и Европа, пише БТА.

 

"Най-впечатляващото нещо на тухличките "Лего" е, че те са универсална играчка. Тя веднага може да стане популярна в най-затънтеното африканско селце, както и в шумните мегаполиси. Блокчетата са достъпно и разбираемо от всички изразно средство", коментира Сауая.