Президентът участва в Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа

 

"Свързаността и интеграцията на Югоизточна Европа водят до видими позитивни резултати, регионалното сътрудничество функционира и бизнесът печели от новооткрития потенциал на региона". Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва в Годишната среща на местните власти в Югоизточна Европа.

 

Форумът е организиран в Международния панаир в Пловдив от ръководствата на Мрежата на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа (НАЛАС), Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и Община Пловдив.

 

"Горд съм, че отношенията на България с държавите от Югоизточна Европа никога не са били толкова добри, колкото са днес - мислим и действаме отвъд националните граници, модернизираме се, работим за свързаност, общи клъстери и общи проекти", заяви президентът, цитиран от БГНЕС. Държавният глава отбеляза, че сътрудничеството вече не е въпрос на избор, а на необходимост.

 

Президентът припомни, че докато преди 20 години, когато балканските държави са били изолирани една от друга, днес интеграцията е видима и задълбочаването на търговско-икономическия обмен е доказателство за това. "За последните 10 години увеличихме двустранния стокообмен между България и Румъния десет пъти, между България и Сърбия - три пъти, между България и Гърция - шест пъти", заяви президентът и посочи, че икономиките и хората се сближават. 

 

"България върви уверено по пътя на европейската интеграция. Членството в ЕС и в НАТО за нас е изпълнен национален идеал и стратегически приоритет", заяви още президентът. Той посочи, че страната ни продължава по пътя на реформите и интеграцията и си поставя нови цели, сред които присъединяването към Шенгенското пространство, към Единния надзорен механизъм на Европейския банков съюз, както и към преходния валутен механизъм ERM II за членство в зоната на единната европейска валута. Плевнелиев изтъкна също така, че подкрепата за създаването на Европейския енергиен съюз и завършването на Единния европейски цифров пазар са също сред новите цели на страната ни.

 

Повече от 380 представители на българските общини и над 160 делегати от местните власти и асоциации в Югоизточна Европа участват в годишната среща, която се провежда в Пловдив.

 

Снимка/ Видео: БГНЕС