Тя е висока 325 метра

В амазонската джунгла издигнаха кула, която е по-висока от Айфеловата. Тя е изградена в рамките на екологичен проект за проследяване на глобалните климатични промени, пише в. "Индипендънт"

 

 

Металното съоръжение е високо 325 метра - с 1 метър повече от парижката забележителност, уточнява БТА. Екип от двама специалисти ще работи високо над дърветата в местност, обитавана от ягуари отровни змии и пирани.

 

 

Кулата, издиганата в дъждовните гори, ще събира ценни данни за атмосферата. Официалното название на обекта е Амазонската височинна кула-обсерватория. Тя ще следи за парниковите газове, изпускани в атмосферата, за климата и аерозолите. Конструкцията е разположена на около 150 километра североизточно от бразилския гр. Манаус.

 

 

Кулата е плод на германо-бразилски проект, стартирал през 2009 година. Тъй като в амазонския басейн е разположена най-голямата дъждовна гора на планетата, той е най-доброто място за изучаване на свойствата на онези части от атмосферата, незасегнати от човешката дейност. Кулата е най-високата структура, изградена в Южна Америка. Амазонският басейн осигурява 50 процента от кислорода в атмосферата, припомня изданието.