"В Гърция им казват „Поколението 700 евро", поясни Борислав Зюмбюлев

 

„Прочетох изследването много задълбочено. Очевидно е много коректно, макар че според мен реалното положение е още по-зле, защото имаме голям дял на скрита безработица сред студентите”.


Това заяви в студиото на „Здравей, България” главният редактор на в-к „24 часа” Борислав Зюмбюлев. Изказването му е по повод класация, според която всеки пети младеж в България нито учи, нито работи.


„Тази ситуация е от кризата през 2008 година, когато в цяла Европа се появи феноменът на млади хора, които не могат да си намерят работа или не искат да започнат работа. В Гърция им казват „Поколението 700 евро”, поясни Зюмбюлев и допълни, че според него ромите нямат никакъв шанс на пазара на труда.


„Проблемът е в разминаването на отделните структури и липсата на координация. Провокира се пораждането на един социален паразитизъм, който обаче няма нищо общо с „Маминото детенце” на Любен Каравелов. Става дума за хора, които действително са жертви, другите са потенциални агресори. Социалното отчаяние е в голяма степен”, коментира психолингвистът Стела Богомилова.


Целия разговор гледайте във видеото.