Инспектори-разузнавачи ще докладват на премиера

Видео: БГНЕС

 

Народното събрание прие на първо четене с голямо мнозинство законопроект за Държавна агенция "Разузнаване", внесен от ГЕРБ. Той беше приет със 122 гласа "за", 4 "против" и 5 "въздържали се".

 

Със законопроекта се регламентира цялостно разузнавателната дейност в България с изключение на военно-разузнавателната, която влиза в друг закон, също включен в дневния ред на заседанието за днес.

 

Институционално Държавната агенция "Разузнаване" се поставя в системата на изпълнителната власт чрез нейното непосредствено подчиняване на Министерския съвет. Новата агенция на практика заменя досегашната Национална разузнавателна служба. 

 

В новия закон изрично е посочено, че на Агенцията не се поставят задачи от вътрешнополитически характер. Какви дейности и функции може да осъществува при изпълнение на задачите си, както и какви методи и средства може да прилага, също е записано в закона. Тя ще може да използва специални разузнавателни средства, което срещна отпор от страна на независимия депутат Велизар Енчев и депутатите от "Атака".

 

Със законопроекта е предложено да се въведе нова фигура за българското разузнаване - инспекторът. Предлага се той да е на пряко подчинение на председателя, но да се назначава от премиера и да има възможност да докладва на него. Мнозинството отхвърли сходен закон, но с вносител Реформаторският блок, който предвиждаше сливане на военното и цивилното разузнаване.