Създава се втора жандармерия, пряко подчинена на президента, смята депутатът

 

"С предложения от Цветан Цветанов и неговите колеги от ГЕРБ законопроект за Националната служба за охрана (НСО) се създава втора жандармерия, пряко подчинена на президента. НСО се превръща в преторианска гвардия". Това предупреждение направи от трибуната на парламента независимият депутат Велизар Енчев по време на дебатите по законопроекта. 

Още по темата

 

Енчев цитира разпоредба от законопроекта, даващ възможност на служителите на НСО да използват въжета, белезници, електрошокови и други палки и приспособления, димки, химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването, халосни патрони, патрони с гумени или пластмасови накрайници или шокови куршуми, устройства за принудително спиране на превозни средства, устройства за отваряне на помещения, устройства за светлинно и звуково въздействие и бронирани машини. С подобни текстове НСО се превръща в преторианска гвардия, каза Велизар Енчев.

 

Според него това са брутални помощни средства и ако този законопроект бъде приет, се създава втора жандармерия. Депутатът посочи и друга разпоредба, определяйки я като скандална. Тя забранява използването на физическа сила и помощни средства, техники и похвати по отношение на "видимо малолетни лица и бременни жени", но тази забрана "не се прилага в случаите на масови безредици срещу охранявано лице, когато са изчерпани всички други средства". Да се записва в закон подобно нещо е нацизъм, обяви Велизар Енчев.

 

Той сигнализира и за друг скандален факт - част от въпросните помощни средства (белезници, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми, устройства за принудително спиране на превозни средства, светлинни и звукови устройства с отвличащо въздействие) са записани като възможни за използване и от българските разузнавачи в Закона за Държавна агенция "Разузнаване", който бе приет по-рано днес. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС