Текстовете не бяха подкрепени от всички депутати от Реформаторския блок

 

Народното събрание прие на първо четене законопроекта за военното разузнаване, внесен от Цветан Цветанов и негови колеги от ГЕРБ.

 

Според текстовете архивът на службата, отнасящ се до връзките на чужди граждани с нея, не се предоставят на Комисията по досиетата. Записано е и, че "не се допуска предоставяне на информация за източниците, методите, средствата и способите за добиване на разузнавателните сведения и данни за списъчния състав на службата и за лица, които сътрудничат или са сътрудничили".

 

Именно тези текстове станаха причина законопроектът да не бъде подкрепен от всички депутати на Реформаторския блок. Заради този текст от закона новият директор на службата Йордан Бакалов няма да има право да предаде архивите на Комисията по досиетата, каквато заявка направи по-рано в парламента той пред журналисти, каза по време на дебатите независимият депутат Велизар Енчев.

 

Само преди няколко дни като ръководител на служба "Военна информация" или т.нар. военно разузнаване беше назначен бившият служебен министър на вътрешните работи Йордан Бакалов. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС