Парламентът прие на първо четене законопроекта за работата на държавните гардове

 

Парламентът прие първия закон, който ще уреди правата и задълженията на  гардовете от НСО.

 

В пленарната зала обаче депутати от всички цветове скочиха срещу новоразписаните правомощия на службата, както и срещу бюджета й от 31 милиона лева и срещу това, че хем по списък ще пази по-малко хора, хем остава практиката да се дават гардове по специална преценка. 

 

 „Време е да се разбере, че работата на НСО е да пази националната сигурност, а не да е украшение и символ на престиж и лично благополучие”, коментира Атанас Мерджанов от „БСП лява България”.

 

Камериерки и чистачки бяха част от националната сигурност в режими като този на Муамар Кадафи”, заяви съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев.

 

От парламентарната трибуна обаче съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов попита:  „Значи по причина, че негово величество президентът идва в насрещното, аз мога да бъда изблъскан от пътя?”. Недоволство се надигна и срещу някои привилегии.  „Те имат 7 дни отпуска за сключване на граждански брак, а другите хора как се женят?”, коментира Атанас Атанасов от Реформаторите.

 

Въпреки множеството критики, проектът мина със 106 гласа. Решаващи бяха тези на ГЕРБ и ДПС. Депутатите приеха и законите за военното и цивилното разузнаване, а бившият служебен министър на вътрешните работи Йордан Бакалов от днес официално ръководи военното разузнаване. 

 

Приемането на новите текстове съвпадна с поредния шум около службата. Поводът - незнайният млад мъж, който по време на публична проява вчера се яви в гръб на министър-председателя Бойко Борисов и държа несвързана реч оттам. 

 

 „Ще бъде направен анализ на действията на служителите, всеки един ще бъде изслушан”, заяви началникът на службата Ангел Антонов.  След като изгледал записите обаче шефът на НСО останал убеден за себе си - пропуск и нарушение няма. 

Видео: БГНЕС