Сигурността на границата е първостепенна задача, подчерта министърът

 

"Работим по всички линии срещу трафик на хора. Работим вътре в страната и по границата. Поздравявам колегите за вчерашната спецакция, за да може да овладеем и неутрализираме трафикантските мрежи, които се организират много бързо". Това заяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

 

Тя подчерта, че трафикантските мрежи са основна заплаха и са основният канал, по който тече увеличеният миграционен натиск: "Ако успеем да се справим с този проблем, ще облекчим голяма част от усилията си по охрана на границата. Законодателните предложения в сферата на миграционния натиск се подготвят".

 

Вътрешният министър увери, че се работи активно по темата за преодоляване на всички предизвикателства, които има в момента пред националната ни сигурност и ситуацията в Европа: "Не можем да решим проблемите, които идват от глобалните процеси и предизвикателства без съвместни усилия с останалите държави и служби. Това не отменя ангажимента ни да търсим и най-добрите национални решения".

 

По време на Международната конференция "Укрепване на сътрудничеството между Европа, Близкия Изток и Северна Африка в борбата с нарастващата заплаха от тероризъм, радикализъм и чуждестранни бойци", Бъчварова коментира, че страните от ЕС, включително и България са изправени пред една нова ситуация. Тя допълни, че гарантиране на сигурността на границата е първостепенна задача. Бъчварова информира, че в понеделник предстои да се подпише тристранно споразумение между Гърция, България и Турция, но не поясни за какво. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС