Тя ще отговаря за бюджетното програмиране на хоризонтални политики за електронно управление

Концепция за създаване на държавна агенция "Електронно управление" обсъди на днешното си заседание Съветът за административната реформа.

 

Предлага се формирането на агенцията да стане чрез преструктуриране на органите, които към момента са отговорни за електронното управление. Новата държавна агенция ще отговаря за стратегическото планиране и бюджетното програмиране на хоризонтални политики за е-управление, както и за поддръжката на техническата инфраструктура, информационните центрове и комуникационната мрежа на държавната администрация.

 

Очаква се икономическите ефекти и ползи от реализирането на най-приоритетните мерки на агенцията в областта на е-управлението да бъдат в размер на над 1 млрд. лева годишно, съобщиха от пресслужбата на правителството.

 

"Целта е да се постигне повече оперативност и стабилност, както и да се ускори работата по електронното управление като се създаде една структура-двигател на процесите", отбеляза вицепремиерът Румяна Бъчварова.

 

"Важно е съдържанието, с което ще бъде изпълнена програмата и да бъдем критични към всеки лев, който се харчи", добави финансовият министър Владислав Горанов, като акцентира върху подобряването на ефективността на разходите.