Здравният министър съобщи, че през 2016 година ще заработят електронните здравни карти

 

„Аз искам да знам, че държавата е гарантирала, че когато отидете в болница, там ще ви бъде направен целия алгоритъм на комплексно лечение”. Това заяви здравният министър Петър Москов пред Диана Найденова в „Карай направо”.

 

„В момента в Русе многопрофилната болница има договор с двама психиатри, чийто консултации се плащат. От друга страна психично болните когато имат нужда от друг вид лечение биват докарвани от психодиспансера до многопрофилната болница. Аз искам един пациент да получи пълноценно лечение  в рамките на една болница”, коментира здравният министър.

 

„Аз разбирам, че нарушаването на комфорта е винаги притеснително. Проблем е, че системата на здравеопазването, а и цялата държава ни е фрагментирана на малки зони на комфорт за някаква общност. Какво се случва с пациента не е занимание на тези зони на комфорт”, каза още Москов.

 

Пред камерата на Нова той се срещна с медиците от онкологичния диспансер в Русе. „Нито един лекар и нито една сестра няма да бъдат пипнати” , обясни той на лекарите и медицинските сестри, работещи там.

 

Медиците са силно притеснени, че хора, които не са специалисти в онкологията ще трябва да вземат решения за закупуването на апаратура и медикаменти за лечение на ракови заболявания.  "Това, от което няма да отстъпя е, че пациентът ще получи комплексно лечение, базирано на максимално широка експертиза", категоричен беше Москов. 

 

Здравният министър съобщи, че в началото на следващата година ще са факт индивидуалните електронни здравни карти и електронните рецепти.  „Всеки български гражданин, който е здравноосигурен, ще има своя индивидуален пакет за доболнична помощ, съобразен с възрастта и състоянието му”, подчерта Москов.