Това смята бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей

Видео: БГНЕС

 

Евентуални промени в Конституцията само ще забавят борбата с корупцията в България. Това смята бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей. Според нея на България й е нужен човек, който е готов да поеме рискове и да не се страхува.

 

Маковей успя да реформира тотално съдебната система в северната ни съседка. Само за последните 5 години в затвора са влезли поне 13 политици за укриване на данъци, пране на пари или корупция. 1100 държавни служители са отишли на съд, включително 12 министри. А  според Маковей промени в конституцията само ще забавят борбата с корупцията у нас. 

 

"Не мога да повярвам, че няма поне един прокурор в България, който няма волята за тази реформа и не е достатъчно смел, че да я извърши. Може да го наречете война, някой трябва я започне. Може да я наречете битка - хората са най-важното, не е необходимо да променяте закона. Прокурорът не бива да изчаква политиците да му да дадат зелена светлина. Политиците никога няма да дадат зелена светлина", изтъкна Маковей, която бе гост на форум, организиран от инициатива "Правосъдие за всеки". 

 

 

Маковей определи като "прахосване на време" не само намеренията за промяна в основния закон, но и създаването на специална структура, която да разследва корупцията.

 

„Не очаквайте политиците да дадат зелена светлина на разследвания срещу самите себе си”, предупреди тя и попита няма ли в България поне един прокурор, който да има воля за реформа. 

 

„Наречете тази реформа война или битка, но някой трябва да сложи началото ѝ", смята Маковей.

 

Видео: БГНЕС