Вицепремиерът обеща да предотврати "Филип Златанов-2"

 

"Ръководителят на Национално бюро за предотвратяване на корупцията (НБПК) трябва да бъде човек с много висока репутация. Когато говорихме с премиера, той каза същото: трябва човек с много висока репутация". Това коментира вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси Меглена Кунева, цитирана от БГНЕС.

Още по темата

 

Тя подчерта, че няма никого конкретно предвид, като в същото време изтъкна: "Виждам какъв трябва да бъде профилът на този човек, освен професионализма. Ако законът остане в този вид и начинът на избирането му остане в този вид, той ще бъде предлаган от МС и утвърждаван от президента. Но в момента, в който това се случи, всякакви връзки между политическите партии и шефа на това бюро трябва да бъдат прекъсвани", каза тя.

 

Кунева посочи, че навсякъде по света е така и даде пример с други избори: "Навсякъде по света щом имаш избор, някой се ангажира политически с този избор, но въпрос на зрялост на обществото и на политическа култура е да се знае, че този човек е избран заради неговата независимост, а не за да бъде зависимост".

 

Тя каза, че ще направи всичко възможно да не се повтори случаят с Филип Златанов 

 

Видео/Снимка: БГНЕС