Гледайте цялото интервю на Калина Влайкова с депутата от ДПС

 

Нашето говорене на турски език е граждански протест”, заяви пред  репортера на Новините на Нова Калина Влайкова депутатът от ДПС Хюсеин Хафъзов. След повече от година мълчание народният представител се съгласи да даде интервю за Нова, в което коментира както агитацията на турски език и проблемите в Гърмен, така и много други теми. 

Още по темата

 

Хафъзов има няколко наложени глоби за агитация на турски език. Общата им стойност е около 10 000 лева. На този етап не е платил нито една, защото все още ги обжалва. „Защо дразни говоренето на турски език? Това кого дразни, освен емоционално? С какво ощетяваме бюджета и страната?”, попита той.

 

Би трябвало да се замислим защо ние да не получим необходимото разбиране. Защо не се разбере болката, че ние имаме нужда от това да се каже „Турци сте и ние ви харесваме с вашата особеност и с вашия език”, а не само: „Турци сте, нямате право и място в изпълнителната власт” или „Турци – вън”?, коментира Хафъзов.

 

Турците, мюсюлманите в тази страна са мирни, тихи, спокойни и не биха подходили с агресия, това е немислимо”, подчерта той. „В дебата за Гърмен ще се разбере, че не ДПС е в основата на този проблем. Може би има пропуски, но те не са само в Гърмен, те са в цялата страна”, смята депутатът.

 

Аз имам много идентичности, преди всичко аз съм мюсюлманин. Аз съм и либерал-демократ. Аз съм и европейски гражданин със самочувствие и със съхранени корени. Тези идентичности няма как да ми позволят да бъде фанатик. Ако все пак трябва да бъда някакъв фанатик, то съм фанатик на правилата”, заяви той. 

 

Какво още каза той в интервюто си за Нова – гледайте във видеото!