Притесняват ги подготвяните законодателни промени

Скок в цените на такситата заради борбата с копърките. От това се опасяват превозвачи. Депутатите подготвят законови промени, които имат за цел да затегнат правилата, но според бранша, в крайна сметка ще ударят по джоба на клиентите.

 

В Закона трябва да отпадне възможността шофьорът да работи от името на регистриран превозвач, смятат депутати. Остават му два варианта – или сам да вземе регистрация, или да сключи трудов договор с фирмата. 

 

Според недоволните от идеята, мярката е крайна и само ще изпъди клиентите. Превозвачите изчисляват, че на всеки километър, в който се возят, клиентите ще плащат не по 77 стотинки, както е в момента, а по 1 лев. 

 

Сега, в цената за всеки километър, една трета отива за гориво, една трета – за поддръжка на колата и една трета е печалба за шофьора, която се облага с данък. 

 

В момента болшинството от водачите са самоосигуряващи се. Така сумата за осигуровки е 108 лева, а при трудов договор минималната сума на осигуровките е 168 лева. Това ще вдигне цената за клиентите с до 20%, изчисляват  от бранша. 

 

Остава вариантът всеки шофьор да вземе регистрация за превозвач. Но и той не е удачен, смятат от бранша, защото броят на превозвачите ще скочи от 400 на 40 000, а администрацията не може да се справи с тях. 

 

Намериха се и гласове в подкрепа на идеята. Според някои трудовият договор гарантира повече сигурност за клиента, защото дали и колко пари ще отидат за ремонт на колата решава не водачът, а фирмата.