При всяка авария от чешмите в Бъта тече мътна течност

 

Панагюрското село Бъта е на път да стане първото в България, което няма да плаща за питейна вода. Причината е насъбрало се недоволство срещу мътната вода, която тече от чешмите. Според жителите причината са честите ремонти на ВиК дружество в района. 

 

"Интересното е едно - ако пише питейна, а аз плащам мръсна вода, защо да я плащам? Защо трябва да си купувам от магазина, за да мога да пия?", попита местен жител.

 

При всяка авария от чешмите в селището тече мътна вода. А повредите по основния водопровод, особено през летните месеци, са почти всекидневни. Електроуреди като перални и бойлери пък масово се повреждат заради тинестата вода. Жителите на селото са гневни, че плащат по 1,50 лева за кубик кална и мътна вода. 

 

"Водата е толкова мръсна, че ако стои два дни, в нея се образува жабуняк", споделя жителка на Бъта. 

 

"Ние доставяме качествена питейна вода. Проблемът тук е, че водопроводът е остарял и е на 50 години", отвърна управителят на ВиК в района Марин Вулев в директно включване за "Здравей, България". Той посочи, че водата е мръсна само след аварии, които се случват по пет-шест пъти месечно. 

 

За да докаже, че всичко е наред, Вулев изпи чаша вода от чешмата. 

 

Репортер: Благой Бекриев