Въпреки че парите са пет пъти повече, за съжаление те отново не са достатъчни.

 

Близо 11 милиона лева за нови книги трябва да отдели държавата тази година. С новите заглавия ще се увеличат фондовете в обществените библиотеки в страната. 

 

Въпреки че парите са пет пъти повече, за съжаление те отново не са достатъчни. Средствата ще бъдат разпределени на всичките 2700 библиотеки в цялата страна. Освен за закупуване на нови книги, парите ще трябва да отидат за оборудване на читалните с компютри, за нови, модерни, дигитални каталози, както и за създаването на мобилни библиотеки в малките населени места.

 

Около 20 000 нови книги годишно купува народната библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Държавата й отпуска по 130 000 лева, които отиват само за българска литература. Чужди заглавия не може да си позволи, скъпи са и за тях се разчита на дарения. 

 

С парите, които държавата дава на библиотеките тази година, ще трябва да се обнови и модернизира цялата им база. В пловдивската библиотека, например, оборудването в читалните е на 40 години. Дигитален регистър е направен само за новите книги, защото струва скъпо.

 

Освен за книги и съвременна техника, директорите на библиотеки имат и други планове за част от държавното финансиране – да отидат за заплати на персонала. Заплатите в пловдивската библиотека са под 500 лева, а в нея работят 130 души. 

 

Библиотеките ще получат финансовата помощ от държавата към края на годината. Въпреки повечето пари обаче те ще останат едни от най-слабо снабдените в Европа. В развитите европейски държави на всеки 1000 души се падат по 250-450 нови книги, а у нас - едва около 100.

 

Репортер: Благой Бекриев