Той вече е внесен в деловодството на Народното събрание

 

Общо 180 депутатски подписа събра новият законопроект за промени в Конституцията. Той вече е внесен в деловодството на Народното събрание. Очаква се гласуването на промените на първо четене са бъде в началото на септември.

Още по темата


180! Искам да благодаря на всички от ГЕРБ - цялата парламентарна група, от Реформаторския блок - цялата парламентарна група, от Патриотичния фронт - цялата група, от ДПС също, от БДЦ с изключение на един, който отсъства, от АБВ има трима депутати, които са се подписали и по този начин сме направили 180 гласа", коментира лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

 

По Конституция обсъждането на законопроекта може да започне най-рано месец след внасянето му в парламента.


Реалистично за пленарна зала е да очакваме в началото на септември да се състои първото четене на законопроекта", заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева.


Заветният 180-ти подпис под законопроекта, обаче напрегна ситуацията в Народното събрание. Близо два часа се чакаше депутатът от Реформаторския блок Димитър Делчев да пристигне в парламента и да се подпише. Първоначално Делчев заяви, че не е съгласен с предложените промени. След разговор с лидерът на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева обаче младият народен представител размислил.


По настояване на госпожа Кунева, която пък от своя страна е поела ангажимент към премиера да тръгне съдебната реформа, аз се съгласих да положа 180-ия подпис, но държа да стане ясно, че това не означава, че ще гласуваме охотно. Все пак ние трябва да бъдем убедени, че наистина се върви към дълбоки съдебни реформи, каквито сме заявили многократно и затова между първо и второ четене самият аз, заедно с колегите от моята група, ще направим необходимите изменения, така че да се постигне първият вариант, който бяхме внесли", заяви Делчев.

 

Как се стигна до консенсус за предложенията за съдебна реформа можете да си припомните от видеото: