Той се надява комплексът да се превърне в културно-исторически център

Министър-председателят Бойко Борисов заедно с министрите Лиляна Павлова, Владислав Горанов и Ивайло Московски направиха обиколка из комплекс "Стара Плиска", похвали се самият Борисов във Facebook. На личната му страница бяха качени и снимки от обиколката. 

 

"Преди няколко месеца правителството отпусна 500 000 лева за проучване, реставрация и консервация на археологическия комплекс в първата българска столица. Реставрацията протича в няколко етапа, като ние разгледахме "Свещения кладенец", в чиито води се смята, че е бил покръстен самият княз Борис и някога са вадили вода за първите покръствания. Част от комплекса са Голямата Базилика, която е дълга почти сто метра, тайните входници, които представляват тунели, водещи към дворцовия център, малко дървено укрепление с баня, кръгла каменна площадка и сграда във вътрешния град”, пише още на профила на Борисов.

 

"Интересно е, че някога първата българска столица се е простирала на 23 квадратни километра и е най-големият град в Европа през VII век. Константинопол, столицата на Източната римска империя по това време, е с площ едва 14,5 кв. км. Плиска е и първият град от камък в Европа след края на Римската империя. Надявам се комплексът "Стара Плиска" да се превърне в културно-исторически център, където посетителите да виждат поетапно през вековете какви събития са се случвали по нашите земи преди 1150 години", пише още той във Facebook.